Frågor & svar

Varje vecka får vi in frågor som gäller natursten. Här presenterar vi några av de frågorna samt vad vi svarar.
Om du har en fråga om natursten – Maila info@sten.se

Rengöring

Fettfläck
Jag har fått en fettfläck på min bänkskiva av sten (som jag tror är granit). Hur får jag bort den utan att skada skivan?
Först och främst – du måste vara säker på vad det är för stentyp! Om det är granit, så kan du använda nästan vad som helst. Prova först med ”Allrent” eller liknande. Om fläcken inte försvinner så kan du ta till Aceton, Lacknafta eller liknande. Efter rengöring med någon av dessa – tvätta av med ”Allrent”. Om det däremot är marmor eller kalksten så måste du vara lite försiktigare! För att rengöra marmor eller kalksten så rekommenderar vi såpa eller tvål. Dock är det viktigt att såpan/tvålen inte har några tillsatser!
Läs mer i vårt häfte ”Skötsel Inomhus”, sida 9 till 11 samt vårt Faktablad Fläckborttagning.
Vilken Såpa och vilket Allrent?
Jag läste att man skall använda Såpa och ibland Allrent när man städar natursten. Är det några speciella såpor och allrent man menar?
Vad gäller Såpa så har det ingen betydelse om det är ”Grön såpa” eller ”Gul såpa” (eller någon annan färg) – Det fungerar lika bra med alla – Det viktiga är att det inte finns några tillsatsmedel. När det gäller ”Allrent” så säger vi ”Miljöklassat rengöringsmedel pH 7-9, för regelmässig städning anpassat för användningsområdet”.
Behandla Natursten
Jag har köpt ett äldre hus som har kalkstensgolv i ett par rum. Jag har hört att man kan behandla dem så att golvet blir vackrare och mer lättstädat. Vad är det för medel?
Stopp!!! Våra rekommendationer är tydliga i denna fråga – behandla INTE golvet med någon polish eller liknande. Helt vanlig såpa utan tillsatser rengöring och ger samtidigt ett bra skydd. Läs mer i vårt häfte ”Skötsel Inomhus”, sida 8.

Natursten inomhus

Tjocklek på trappsteg
Vi funderar på att göra en trappa inomhus i sten (med stenskivor på vagnstycken). Hur tjocka måste stentrappstegen vara?
Här är det flera faktorer som spelar in, bland annat stenens böjdraghållfasthet, spännvidden, överhäng och så vidare. Om du till exempel har en sten som klarar 30 mpa (megapascal) och spännvidden mellan vagnstyckena är 800 millimeter, så behöver stenen vara 50 millimeter tjock. Överhänget får dessutom inte vara mer än 200 millimeter. En tabell i millimeter finns i Stenhandboken — Inomhus, sid 39—40 som du hittar på vår hemsida, www.sten.se/stenhandboken.
Vi ska köpa bänkskiva i sten
Vi skall renovera vårt kök och tänker ha bänkskivor i natursten. Finns det någonstans som man kan se vad det finns för stensorter. Är det något speciellt vi bör tänka på?
När det gäller olika stensorter så har vi vårt Stenkartotek / Svenska Stensorter som presenterar alla Svenska stensorter som bryts i Sverige. Du kan titta där för att få en uppfattning om vad som finns (men se upp – natursten är svårt att visa på bild. Bäst är alltid att besöka ett stenföretag som har prover att visa upp. Tänk också på att ett naturmaterial kan variera i färg mm. Som hjälp när man skall skaffa bänkskivor i sten så har vi tagit fram en folder om det, ”7 Steg” – titta i den så är du förberedd på frågorna från stenföretaget. Här hittar du kontaktuppgifter till våra medlemsföretag.
Fönsterbänkar - Mått mellan konsoller
Vi håller på och renovera vårt hus och ska byta fönsterbänkar. Fönsterbänkarna ska vara av marmor och vi ska montera dem på konsoler. Vilka mått ska det vara mellan konsolerna med mera?
Det beror givetvis på tjocklek och bredd på fönsterbänkarna. Om ni till exempel har en fönsterbänk som är 150 mm bred och 20 mm tjock så skall maxavståndet mellan konsolerna vara 400 mm och överhänget skall vara max 100 mm. I vårt häfte Inomhus (på sidan 59) hittar ni en tabell där olika alternativ redovisas. Häftet finns som PDF på www.sten.se under fliken Stenhandboken

Natursten utomhus (Byggnad)

Fasadsockel i Marmor
Kan man bekläda en fasadsockel med Kolmårdsmaror eller Ekebergsmarmor? Ska den klotterskyddas?
När det gäller just sockelbeklädnaden på en byggnad bör man iaktta viss försiktighet i val av material. Den kan vara utsatt för mekanisk, fysikalisk och kemisk påverkan. Förstahandsvalet bör vara sten av granittyp (silikatsten) med låg vattenabsorption. Men några marmor- och kalksenssorter fungerar också bra. Just Kolmården och Ekeberg är resistenta mot tösalt och har mycket låg vattenabsorption. Det finns beprövade referenser.
Ytbearbetningen bör var slipad, och monteringen ska vara kramlad, ventilerad och bör ha dränerade bakgjutning. Se Stenhandboken – Fasader, Sveriges Stenindustriförbund. Klotter går inte få bort helt från marmorytor och finns risk för klotter bör den skyddas med klotterskydd typ offerskydd.
Blockstegstrappa
Vi planerar att anlägga en blockstegstrappa till entrén till vårt hus. Finns det någon skriftlig info om detta?
Jadå. Se vårt häfte ”Utemiljö”, sida 48 till 57.

Natursten utomhus (Utemiljö)

Dyrare med förarbetet till Natursten?
Vi har funderat på natursten på vår uppfart till huset. Är det mycket mer jobb och dyrare med underarbetet om man har natursten istället för t ex betongplattor?
Nej, underarbetet är samma om du lägger natursten eller betongplattor. Du kan läsa om det i häftet ”Utemiljö”.

**************************************************************************************************************************************************

Tackmail från nöjda frågeställare:

”Hej och stort tack för det! Fantastiskt bra service från Stenindustriförbundet! Jag ska försöka följa anvisningarna till punkt och pricka och jag hör av mig om jag har några kommentarer.
Mvh. /Mikael”

”Vilken tur att jag fick fördelen av ett proffsigt svar från en specialist! Tänk om jag hade haft en sådan tur alltid då jag söker råd vad gäller sådant jag inte kan. Om alla svar då vore som ditt då vore mitt liv en dans på rosor.
/Tomas”