Moderniserad stenkvarn vinner Designpriset 2022

Ebba Dahlgren vinner Designpriset 2022 för en modern och förnyad formgivning av den traditionella stenkvarnen. Inredningsföretaget Kullaro ska nu börja tillverka en serie i klassisk svart diabas.
Designpriset är en studenttävling där deltagarna fått i uppdrag att designa en produkt som i huvudsak är tillverkad i natursten.
– Produkten ska ha en innovativ funktion eller förbättra en redan tillgänglig produkt.
Dessutom ska den kunna serietillverkas av ett svenskt naturstensföretag. Produkter producerade av restmaterial från naturstensproduktion har premierats i juryns bedömning, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund och jurymedlem.
Årets vinnare Ebba Dahlgren fick till kvarnen fick hon under ett besök hos sina föräldrar.
– De bakar ofta eget bröd och mamma beställer gärna stenmalet mjöl som ger mer smak och näring. Och med tanke på att lokalproducerat och självhushållning blir mer trendigt började jag tänka på vilka möjligheter vi har att mala mjöl hemma.
Inredningsföretaget Kullaro kommer nu att tillverka en serie kvarnar i sin signatursten: svart diabas – den hårdaste av graniter.
– Det ska bli jätteintressant att följa processen till den slutgiltiga designen, säger Ebba Dahlgren.
Stenkvarnen – juryns motivering:
Stenkvarnen är ett verktyg som tjänat människan genom alla tider i alla kulturer. När Ebba Dahlgren utgår från traditionen och förnyar den synliggör hon ett tidlöst behov i sin tydligaste form. Dessutom påminner hon oss om att vägen till hållbar framtid ligger i våra egna händer.

Hedersomnämnande: Between the lines – Louan Wang
En vas i flera sektioner, inspirerad av japanska blomsterarrangemang där mellanrummen har en särskild betydelse. Ett arbete med hög konstnärlig gestaltning som både fyller en funktion och möjliggör en rituell handling som allt fler efterfrågar på gravplatser som minneslundar och askgravlundar. Between the lines är också ett exempel på ett återbruk som många församlingar efterfrågar.

Läs hela pressmeddelandet här.