Unga vill ha traditionell grav med sten

Unga män­ni­skor vill i klart hög­re omfatt­ning­en än äld­re ha en tra­di­tio­nell grav­plats. Skill­na­den blir ännu stör­re när det hand­lar om hur man ser på anhö­ri­gas grav­plats. Det visar en Novus­un­der­sök­ning genom­förd på upp­drag av Sve­ri­ges Ste­nin­du­stri­för­bund.

Hur vi vill bli begrav­da är en oåter­kal­le­lig frå­ga som alla ställs inför och i dag finns fle­ra alter­na­tiv än tidi­ga­re att väl­ja mel­lan för den som står inför ett sådant beslut. Nya tra­di­tio­ner upp­står och gam­la utma­nas. Kyr­ko­går­dar­na ska till­go­do­se många oli­ka öns­ke­mål och tros­rikt­ning­ar. Sve­ri­ges Ste­nin­du­stri­för­bund har där­för låtit genom­fö­ra en Novus­un­der­sök­ning där man dels frå­gar hur vi ser på vår egen begrav­ning, dels frå­gar hur vi ser på begrav­ning­ar för våra anhö­ri­ga.

– Det har vad vi kän­ner till ald­rig gjorts en lik­nan­de under­sök­ning. Våra med­lem­mar som arbe­tar med grav­vår­dar möter i sin var­dag män­ni­skor som står inför många per­son­li­ga avvä­gan­den och sam­ti­digt inte all­tid har en klar bild av vil­ka alter­na­tiv som finns, säger Kai Mark­lin, ord­fö­ran­de för Sve­ri­ges Ste­nin­du­stri­för­bund.

– För många är det svårt att veta vad som till exem­pel är skill­na­den mel­lan en min­neslund och en ask­grav­plats, och vil­ka möj­lig­he­ter man har att läm­na min­nes­gå­vor etce­te­ra på plat­sen.

Läs hela press­med­de­lan­det här.