Spill Bord vinner Designpriset 2021

Peder Nilssons bordskollektion Spill Bord vinner förstapriset i den första upplagan av studenttävlingen Designpriset, arrangerad av Sveriges Stenindustri-förbund.

Designpriset är en studenttävling där deltagarna fått i uppdrag att designa en produkt som i huvudsak är tillverkad i natursten.
– Produkten ska ha en innovativ funktion eller förbättra en redan tillgänglig produkt. Dessutom ska den kunna serietillverkas av ett svenskt naturstensföretag. Produkter producerade av restmaterial från naturstensproduktion har premierats i juryns bedömning, säger Kai Marklin, ordförande i Sveriges Stenindustriförbund och jurymedlem.

Vinnaren Peder Nilsson fick idén till sitt bord redan första gången han såg spill-materialet i den container som förevisades för studenterna. Det mesta var rester från tillverkning av bänkskivor i form av urtagna vaskbitar som vanligtvis slutar som vägfyllnadsmaterial.
– Ett bord är ett väldigt effektivt sätt att förlänga livscykeln på ett redan bearbetat material som är alldeles för fint för att sluta som vägfyllnad, säger han.

Peder Nilsson tog sin examen från produktdesignutbildningen på Malmö universitet vid årsskiftet. I samma veva startade han varumärket Mont under vilket han nu tänker vidareutveckla idéen med bordet.
– Målet är att en första upplaga som ett test av konceptet. Om det fungerar skulle man till exempel återkommande kunna tillverka en kollektion av olika svenska stensor-ter med koppling till en lokal marknad. Det skulle i slutänden kunna bli en palett av bord av spillmaterial från svenska stenproducenter, som gör att fler får upp ögonen för materialet.

Juryn utsåg även två andrapristagare:
Alissa Nyberg: Vila – bokstöd med tillhörande bokhållare som även fungerar som bokmärke.
Enes Musa: Konglomerat – ett set ljusstakar i fyra delar som förenas i ett objekt.

Spill Bord – juryns motivering:
En estetiskt tilltalande enkelhet i konceptet, en hög grad av teknisk genomförbarhet och ett återbruk som kostnadseffektivt förädlar. Spill Bord förenar tre goda ting som sammantaget skapar ett bord och koncept som står på ”egna ben”, men också har möjlighet att utvecklas i flera led. Det är kort sagt god design, som med stenens element och uttryck får en extra tyngd.

Bakgrund Designpriset
Sveriges Stenindustriförbund har i samarbete med Produktdesignutbildningen på Malmö universitet under våren 2021 genomfört en designtävling riktad till studenter som går kursen Materialdriven design, MDD. Syftet är att öka kunskapen om natursten och materialets egenskaper samt möjligheter. Prissumman är 10 000 kronor.

Juryn: Kai Marklin, ordförande Sveriges Stenindustriförbund, Peter Willebrand, redaktör tidningen Sten, Jenni och Andreas Kullaro, grundare av form – och inredningsmärket Kullaro.

Läs Pressmeddelande här.